1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Χιλιάδες παροιμίες


Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα678: Ο άγιος Αγάθων αναλαμβάνει Πάπας.

1302: Ήττα του στρατηγού Μουζάλωνα από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

1350: Γεννιέται ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (1391-1425).

1358: Ιδρύεται η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ.

1462: Γεννιέται ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΒ΄.

1516: Ο Πάπας Λέων Ι΄ αφορίζει τους πάντες στο Τρουά, προκειμένου να σωθεί η πόλη.

1638: Αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους ο Κύριλλος Λούκαρης, 66 ετών, Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1620-38) με διαταγή του σουλτάνου Μουράτ Δ΄.

1693: Εκδίδεται στο Λονδίνο το πρώτο γυναικείο περιοδικό , το «Ladies’ Mercury».

1709: Νίκη των Ρώσων επί των Σουηδών. Ο Πέτρος ο Μέγας της Ρωσίας νικά τον Κάρολο ΙΒ΄ της Σουηδίας στην Μάχη της Πολτάβα

1759: Οι Βρετανοί με τον Στρατηγό Τζέιμς Γουόλφ αρχίζουν την πολιορκία του Κεμπέκ.

1787: Στη Λοζάννη, ο Έντουαρντ Γκίμπον ολοκληρώνει το 6ο και τελευταίο μέρος του "Decline and Fall of the Roman Empire", ενός από τα σημαντικότερα βιβλία ιστορίας στην αγγλική γλώσσα.

1794: Αποκεφαλίζεται στη λαιμητόμο ο Σιμόν Νικολά Ανρί Λινγκέ, 58 ετών, Γάλλος δημοσιογράφος και δικηγόρος.

1794: Αποκεφαλίζεται στη λαιμητόμο ο πρίγκιπας ντε Μπρολί, 37 ετών, Γάλλος στρατιωτικός και ευγενής, τρίτος δούκας του Μπρολί.

1794: Αποκεφαλίζεται στη λαιμητόμο ο Φιλίπ ντε Νοάιγ, 78 ετών, Γάλλος στρατάρχης και ευγενής (δούκας του Μουσί).

1794: Εκτελείται στη λαιμητόμο μαζί με το σύζυγό της ΦιλίπΑν Ντ’ Αρπαζόν, η Κόμησσα ντε Νοάιγ, 65 ετών, Γαλλίδα αριστοκράτισσα, Κυρία των Τιμών της Μαρίας Αντουανέτας.

1806: Οι Βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Ρίο Ντε Λα Πλάτα κατά την διάρκεια της πρώτης εισβολής των Βρετανών.

1821: Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της μονής Τοπλούς και Έλληνες χωρικούς στη Σητεία.

1822: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης επικεφαλής μικρής δυνάμεως Μανιατών και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας (φωτογραφία) με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες.

1844: Ο Αμερικανός θρησκευτικός ηγέτης των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, φυλακίζεται στο Ιλινόις, κατηγορούμενος για συνομωσία και εθνική προδοσία. Αργότερα, θα απελευθερωθεί και θα θανατωθεί από το μαινόμενο πλήθος μαζί με τον αδελφό του.

1850: Γεγγιέται ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Λευκάδιος Χερν, που συνέβαλε στη διάδοση της ιαπωνικής κουλτούρας στη Δύση.

1857: Η οργάνωση "Scientific American" προειδοποιεί, πως το λίπος της φάλαινας, που χρησιμοποιείται ως πηγή φωτισμού, θα εξαντληθεί, λόγω της έξαρσης της λαθροθηρίας.

1869: Γεννιέται ο Γερμανός εμβρυολόγος Χανς Σπίμαν, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1935.

1880: Γεννιέται η τυφλή και κουφή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλλερ. Έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω ενός θεατρικού έργου το οποίο ήταν βασισμένο στην αυτοβιογραφία της. Η παιδαγωγός της Άννα Σάλιβαν όταν την ανέλαβε στο Ινστιτούτο Τυφλών της Βοστόνης τις ανέπτυξε έναν κώδικα επικοινωνίας βασιζομένη επάνω στη νοηματική γλώσσα. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο το 1914. Έχει γράψει 12 βιβλία, με κυριότερο "Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ" [θαν. 1/6/1968].

1893: Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 600 τράπεζες και 74 σιδηροδρομικές εταιρείες χρεοκοπούν.

1898: Ο Καναδός εξερευνητής, Τζόσουα Σλόκουμ, ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης, σε ένα ταξίδι χωρίς συντρόφους.

1899: Ο Α. Ε. Τζ. Κόλινς σκοράρει 628 runs, το υψηλότερο σκορ που έχει καταγραφεί ποτέ στο κρίκετ.

1902: Αρχίζει η σταδιακή μείωση του χρόνου εργασίας στη Γαλλία, καθώς η χώρα έχει καθυστερήσει στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας και εργατικής νομοθεσίας.

1905: Η εξέγερση στο Θωρηκτό Ποτέμκιν αρχίζει, όταν οι ναύτες ξεκινάνε μια ανταρσία πάνω στο θωρηκτό Ποτέμκιν, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα της απολυταρχίας, απαιτώντας ελευθερία και ένα τέλος στον πόλεμο.

1906: Πρώτο μεγάλο βραβείο αυτοκινήτου (Γκραν Πρι) στη Γαλλία.

1906: Θάνατος στην Δράμα του Μακεδονομάχου Ηλ. Γεωργίου από το Μοναστήρι.

1909: Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για δήθεν δράση ελληνικών συμμοριών στη Μακεδονία και τη Θράκη.

1911: Η ελληνική Βουλή οριστικοποιεί, με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, το διορισμό του διαδόχου Κωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.

1912: Με την εγκύκλιο 1262/9890 “Περί εξομοιώσεως των γυμναστών προς τους λοιπούς λειτουργούς μέσης εκπαιδεύσεως” επιχειρείται η αύξηση του κύρους της γυμναστικής, αφού σύμφωνα με τον Ι. Χρυσάφη ούτε 500 μαθητές από τους 30.000 δεν πηγαίνουν στα γυμναστήρια.

1913: Κατάληψη της Καβάλας από τον ελληνικό στρατό.

1913: Ο ελληνικός στρατός, έπειτα από σκληρή και πεισματώδη μάχη, απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο. Οι Βούλγαροι, προτού αποχωρήσουν από την πόλη, σφάζουν 148 κατοίκους και τον μητροπολίτη Κωνσταντίνο.

1913: Ο ναύαρχο Παύλος Κουντουριώτης επικεφαλής ναυτικής μοίρας ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή.

1914: Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν την Νικολίτση.

1917: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1917: Εκτελείται ο Ντραγκούτιν Ντιμιτρίεβιτς, ηγέτης της οργάνωσης «Μαύρη Χειρ», γνωστός ως «Απίδας».

1918: Για πρώτη φορά σώζονται με αλεξίπτωτα Γερμανοί πιλότοι.

1920: Ο ελληνικός στρατός προελαύνει νικηφόρα στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

1921: Ο ελληνικός στρατός (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) ξεκινά επιχειρήσεις με σκοπό την συντριβή των Κεμαλικών (18 μεραρχίες πεζικού και 5 μεραρχίες ιππικού) στην περιοχή της Κιουτάχειας και την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινουπόλεως-Βαγδάτης από τον κόμβο Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), από όπου ξεκινούσε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς την Άγκυρα, μέχρι τον κόμβο Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), όπου κατέληγε η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινούσε από την Σμύρνη, πολύτιμη οδός εφοδιασμού και επικοινωνίας με τα μετόπισθεν.

1923: Η Γαλλία και το Βέλγιο καταγγέλλουν το Διάγγελμα του Πάπα, που καταδικάζει την κατοχή της Ρουρ και κάνει έκκληση για χριστιανικό διακανονισμό των πολεμικών αποζημιώσεων.

1929: Ιδρύεται η ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος).

1929: Έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα μεταδίδεται στη Νέα Υόρκη, εντυπωσιάζοντας τους θεατές.

1931: Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός που ασχολήθηκε με την παραγωγή της ηλιακής ενέργειας, Μαρτίνους Βέλτμαν, Νομπελίστας (1999).

1939: Πρεμιέρα για το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

1939: Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα της σύνταξης της νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.

1940: Ο σοβιετικός στρατός επιτίθεται στη Ρουμανία.

1940: Οι Γερμανοί εγκαινιάζουν μια νέα συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, με την ονομασία "Αίνιγμα".

1941: Τα Γερμανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια της επιχείρησης "Μπαρμπαρόσα" καταλαμβάνουν την πόλη Μπιάλιστοκ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στη βορειοανατολική Πολωνία.

1941: Γεννιέται στη Βαρσοβία ο σημαντικός Πολωνός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κριστόφ Κισλόφσκι. Σπούδασε στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας της πατρίδας του εις την οποίαν έγινε δεκτός μετά από δύο προηγούμενες αποτυχημένες αιτήσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών στη σχολή γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Tramwaj» (1966). Το 1969 αποφοίτησε από τη σχολή έχοντας γυρίσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους. Με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Personel», κερδίζει και το πρώτο του βραβείο από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μανχάιμ. Η επόμενή του ταινία είναι "Το Σημάδι" (1976) η οποία είναι ένα έργο κοινωνικού ρεαλισμού. Άλλη σημαντικές ταινίες είναι "Ο Δεκάλογος" που αποτελείται από 10 ταινίες μικρού μήκους εμπνευσμένες από τις Δέκα Εντολές, "Μικρή Ιστορία για ένα Φόνο" (1988) και "Μικρή Ερωτική Ιστορία" (1988). Η διεθνής καταξίωση θα έρθει με τις ταινίες «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα» (1991) και ο κινηματογραφικός κύκλος "Τρία Χρώματα: Η Μπλε /Λευκή /Κόκκινη Ταινία" (1993-1994). Συνολικά γύρισε 40 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. [θαν. 13/3/1996]

1942: Γεννιέται ο Έλληνας τραγουδιστής Γιάννης Πουλόπουλος, («Απόψε έκλαψα», «Μην του μιλάτε του παιδιού», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Το άγαλμα», «Ξημερώνει», «Κυριακή», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε», «Καμαρούλα», «Απόψε αντάμωσα το Χάρο» των Μ. Πλέσσα- Λ. Παπαδόπουλου). Παράλληλα, ερμηνεύει συνθέσεις του Γιάννη Σπανού, «Ήρθες εψές» (στ. Σωτ. Σκίπη), «Παιδί μου ώρα καλή» (στ. Γ. Βιζυηνού). Επίσης, τραγούδησε «ελαφρά» τραγούδια, όπως «Αγάπε με», «Αν γυρίσεις αν», «Δεν ξεχνιέσαι» κ.ά. Ευχάριστη έκπληξη το LP. «Οι χάρτινες καρδιές» το 1985. Ο δίσκος "Ο δρόμος" των Μίμη Πλέσσα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδάει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, γίνεται αμέσως χρυσός. Είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος που γίνεται χρυσός, δίσκος που στα χρόνια που θα ακολουθήσουν καταρρίπτει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, ρεκόρ που ακόμη και σήμερα δεν έχει φτάσει κανένας άλλος Ελληνικός δίσκος.

1943: Πεθαίνει στην Κατοχή από στερήσεις και φυματίωση ο λαϊκός μουσικός και τραγουδοποιός, ένας από τους κορυφαίους προπολεμικούς ρεμπέτες ο Βαγγέλης Παπάζογλου. Έπαιζε σαντούρι, μαντολίνο, κιθάρα, πάντζο και βιολί. Ήταν αδελφός του Μήτσου Αραπάκη ο οποίος έπαιζε υπέροχο σαντούρι. Στην Σμύρνη έπαιζε την περίοδο 1919-20 στην περίφημη «Εστουντιαντίνα Σμύρνης» όπου έπαιζε μαντολίνο Ήρθε στην Ελλάδα το 1922 μετά την καταστροφή της Σμύρνης και εγκαταστάθηκε στη Κοκκινιά. Ήταν ο συνθέτης που θαύμαζε πολύ ο Τσιτσάνης. Έχει συνθέσει εκατοντάδες ρεμπέτικα τραγούδια, που όμως λίγα από αυτά έχει ηχογραφήσει λόγω της διαφωνίας του τη λογοκρισία του Μεταξά, που ήθελε να του αλλάξει τα υποτιθέμενα επικίνδυνα για το καθεστός στιχάκια Μερικές από τις επιτυχίες του είναι: "Κάτω στα λεμονάδικα", "Οι Λαχανάδες" ("Κυρ Αστυνόμε μη βαράς", "Πέντε χρόνια δικασμένος"κ.α.

1946: Αποφασίζεται στο Παρίσι η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

1947: Γεννιέται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Έλληνας αθλητής του στίβου, δήμαρχος Θεσσαλονίκης (2002-11).

1950: Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποστείλουν στρατεύματα για να βοηθήσουν τη Σεούλ.

1951: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, 94 ετών, Έλληνας ευεργέτης, γιος του εμπόρου Ιωάννη Σισμάνογλου.

1954: Αντάρτες, όργανα της CIA, ανατρέπουν την κυβέρνηση του Ζάκομπο Γκουθμάν στη Γουατεμάλα, σε πραξικόπημα.

1954: Παρά την απουσία του Πούσκας λόγω τραυματισμού, η Ουγγαρία κερδίζει την Βραζιλία με 4-2 στο Wankdorf Stadium για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ένα αγώνα μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων του κόσμου, που μένει στην ιστορία σαν «Μάχη της Βέρνης», αφού η βία μεταξύ των παικτών ξεπερνάει τα όρια εντός (3 αποβολές και άγρια μαρκαρίσματα) και εκτός του αγωνιστικού χώρου (επίθεση στα αποδυτήρια των Ούγγρων). Στον άλλο ημιτελικό η Δ. Γερμανία νικά 2-0 τη Γιουγκοσλαβία.

1954: Ανοίγει ο πρώτος στον κόσμο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη πόλη Ομπνίνσκ που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας.

1955: Γεννιέται η Ιζαμπέλ Ατζανί, Γαλλίδα ηθοποιός και παραγωγός του κινηματογράφου, βραβευμένη με Σεζάρ (2010).

1957: Ο τυφώνας Όντρεϊ σκοτώνει 526 άτομα στη Λουιζιάνα και το Τέξας.

1960: Ανακοινώνεται η σύνθεση της χλωροφύλλης, από το Ρόμπερτ Γούντγουορντ.

1961: Σύμφωνα με στοιχεία, 43.000 Έλληνες εργάτες απασχολούνται σε γερμανικές βιομηχανίες.

1962: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ή στον ''τελικό της Νύχτας''. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0-0 ενώ στο 100ο λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής Mela τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο ενώ η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά αυτή.

1963: Αρχίζει να λειτουργεί στην Ελλάδα η πρώτη υψικάμινος.

1965: Στο Βιετνάμ αρχίζουν οι πρώτες επιθετικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού.

1967: Γεννιέται ο Έλληνας ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος. Διακρίθηκε σε τηλεοπτικές σειρές («Ψίθυροι καρδιάς») και στο θέατρο.

1967: Εγκαθίσταται στη πόλη Ένφιλντ του Λονδίνου το πρώτο ΑΤΜ «αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές» που επιτρέπει την ανάληψη μετρητών.

1969: Αποπέμπεται από τη χούντα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, επειδή αρνήθηκε να επικυρώσει το διορισμό των χουντικών δικαστικών.

1969: Η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις εξαιτίας ενός αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές των 2 χωρών.

1969: Στις ΗΠΑ, αστυνομικοί και ομοφυλόφιλοι συγκρούονται, ενώ οι τελευταίοι διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους.

1972: Κοινό πρόγραμμα συμφωνείται μεταξύ του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

1973: Καταλύεται το Σύνταγμα στην Ουρουγουάη. Επιβολή δικτατορίας από τον Χουάν Μαρία Μπορντάμπερι.

1974: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση.

1975: Παίρνει διαζύγιο το διάσημο ζευγάρι τραγουδιστών, Σόνι Μπόνο και Σερ.

1975: Πεθαίνει ο Έλληνας γλύπτης από την Τήνο, ακαδημαϊκός, Αντώνιος Σώχος, 87 ετών.

1976: Μετονομάζεται σε «Ομάδα των 7», ο οργανισμός «Ομάδα των 6» βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών (στις 20/7/2001 θα μετονομαστεί σε «Ομάδα των 8»).

1976: Αεροπειρατεία εκδηλώνεται στην πτήση 139 της Αιρ Φρανς (Τελ Αβίβ-Αθήνα-Παρίσι) από αντάρτες της ΟΑΠ. Το αεροσκάφος αλλάζει πορεία στο Έντεμπε της Ουγκάντα.

1977: Η Γαλλία αποχωρεί από το Τζιμπουτί, το οποίο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του. Το Τζιμπουτί (Αφάρ και Ισάς), πρώην Γαλλική Σομαλία, γίνεται ανεξάρτητο από τη Γαλλία (εθνική εορτή).

1978: Εφευρίσκεται το πρώτο στυλό με πραγματικά διαγράψιμο μελάνι, το Gillette Eraser Mate.

1980: Έκρηξη αεροσκάφους της Aerolinee Itavia στην Τυρρηνική Θάλασσα στην Ιταλία, με 81 νεκρούς.

1981: Η Καμπότζη αποκτάει Σύνταγμα.

1982: Παύει η έκδοση της δεξιάς εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος».

1982: Εκτοξεύεται από τη Φλόριντα το «Κολούμπια», που μεταφέρει το πρώτο στρατιωτικό και εμπορικό υλικό.

1982: Πεθαίνει ο Έλληνας λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, 72 ετών.

1984: Ο Πιερ Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, τιμάται με το βραβείο Ειρήνης Αϊνστάιν.

1985: Ο περίφημος δρόμος Route 66, που συνέδεε το Σικάγο με το Λος Άντζελες και υμνήθηκε από μουσικούς και συγγραφείς, παύει να είναι εθνική οδός και πέφτει στην αφάνεια.

1986: Σε δημοψήφισμα στην Ιρλανδία εγκρίνεται η απαγόρευση του διαζυγίου.

1986: Η Άννα Γουάιτ σοκάρει το κοινό στο Ουίμπλεντον όταν εμφανίζεται φορώντας μόνο ένα ολόσωμο καλσόν.

1986: Ο Wayne Gretzky ανακηρύσσεται MVP στο NHL για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

1989: Σύνοδος των 12 της ΕΟΚ με τη συμμετοχή της Ελλάδας διά του Χρίστου Σαρτζετάκη . Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 12 κρατών - μελών της ΕΟΚ συμφωνούν στη Μαδρίτη, για τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

1989: Συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ – Συνασπισμού.

1989: Υιοθετείται η διεθνής συνθήκη που προστατεύει τους αυτόχθονες λαούς.

1990: Ανακοινώνονται οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Σουφλιά.

1991: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, επισημαίνουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών στις ΗΠΑ.

1991: Ο Κάρλος Σαντάνα συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Χιούστον για κατοχή ναρκωτικών.

1991: Η Σλοβενία δέχεται επίθεση από την Γιουγκοσλαβία με τανκς και αεροπλάνα δύο ημέρες μετά την ανεξαρτητοποίηση της από την Γιουγκοσλαβία.

1992: Σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Λισαβώνα και απόφαση για αναγνώριση των Σκοπίων με όνομα που δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία".

1992: Στο Τατζικιστάν, 100 άτομα σκοτώνονται από τις επιθέσεις των δυνάμεων της ισλαμικής αντιπολίτευσης.

1992: Δίνεται στη δημοσιότητα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την οποία εδώ και πολλά χρόνια αστυνομικοί σκοτώνουν ή ξυλοκοπούν υπόπτους άνευ λόγου.

1993: Μαζικές απελάσεις αλβανών πολιτών, χωρίς άδεια παραμονής, από την Ελλάδα.

1993: Στο Ιράκ, έξι πολίτες σκοτώνονται κατά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον αρχηγείου των υπηρεσιών πληροφοριών.

1994: Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση της ΑΓΕΤ, ζητά τη συνδρομή των ελβετικών αρχών, για τη διερεύνηση τυχόν λογαριασμών του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

1994: Στη Νότια Αφρική, έκρηξη βόμβας και βίαια επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων.

1995: Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάννες.

1995: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, 9 φορές νικήτρια του Ουίμπλεντον, ντεμπουτάρει σαν σχολιαστής της τηλεόρασης στο Ουίμπλεντον. Η Ναβρατίλοβα είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση σε ηλικία 38 ετών πριν από 8 μήνες.

1995: Ο Πρίγκιπας και Διάδοχος του Θρόνου του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα, ανατρέπει τον πατέρα του με αναίμακτο πραξικόπημα.

1996: Η ΕΠΟ αποφασίζει την δήλωση τέταρτου ξένου στο φύλλο αγώνος πρωταθλήματος στην Α' Εθνική και τρίτου στην Β΄ Εθνική.

1996: Έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

1996: Το κυβερνών κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγκάντα με το μονοκομματικό σύστημα (περίπου 156 από τα 196 εκλεγμένα μέλη ανήκουν στην κυβέρνηση).

1996: Πεθαίνει ο Άλμπερτ Μπρόκολι, 87 ετών, Αμερικανός παραγωγός (ταινιών με τον Τζέιμς Μποντ).

1997: Τερματίζεται με ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο στρατό και στους ισλαμιστές αντάρτες, ο εμφύλιος πόλεμος στο Τατζικιστάν, έπειτα από 5 έτη.

1997: Ολοκληρώνονται στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης «Γη+5» (λόγω διαφωνιών δεν εκδίδεται τελικό ανακοινωθέν).

1997: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανεώνει δια βοής, για ένα ακόμη εξάμηνο, τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

1998: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει τα Άδανα της Τουρκίας, με 112 νεκρούς και 1.000 τραυματίες.

1998: Εκτοξεύεται ο αμερικανικός θαλάσσιος δορυφόρος «Seasat».

1998: Πεθαίνει ο Κωστής Μοσκόφ, 59 ετών, Έλληνας συγγραφέας, μορφωτικός ακόλουθος στο Κάιρο (κηδεύτηκε στον Πλαταμώνα).

1999: Από πτώση αγωνιστικών αυτοκινήτων πάνω σε θεατές στη διάρκεια αγώνων στη Λετονία, σκοτώνονται 7 και τραυματίζονται 25 άτομα.

1999: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, 80 ετών, Έλληνας δικτάτορας, στρατιωτικός, πρωτεργάτης του πραξικοπήματος του 1967, Αρχηγός Κράτους και Πρωθυπουργός (1967-73), Αντιβασιλέας (1972-73), ανατράπηκε από τον ταξίαρχο Ιωαννίδη (1973), καταδικάστηκε σε θάνατο και στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια το 1975, από την κυβέρνηση Καραμανλή.

2000: Εκδίδεται από την ΕΕ η πρώτη απόφαση για επιβολή χρηματικής ποινής σε κράτος μέλος (Ελλάδα-πρόκειται για τη χωματερή του Κουρουπητού στα Χανιά).

2001: Το Συμβούλιο Επικρατείας αποφασίζει να μην αναγράφεται ούτε προαιρετικά το θρήσκευμα στις ταυτότητες (αντίθετα πρέπει να γράφεται υποχρεωτικά η ιθαγένεια).

2001: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει την επανεκλογή του Κ. Ανάν στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ.

2001: Ολοκληρώνεται και τυπικά η μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό, το ύψος της οποίας αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα (4 δις δρχ).

2001: Ολοκληρώνεται η χωρίς προηγούμενο διάσκεψη (πρώτη σύνοδος στην ιστορία του ΟΗΕ για θέμα δημόσιας υγείας) του ΟΗΕ για το AIDS , στη Ν. Υόρκη, με την ψήφιση διακήρυξης δέσμευσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια σειρά θεμάτων περί τη μάστιγα. Στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ έλαβαν μέρος 25 αρχηγοί κρατών και δεκάδες υπουργοί, συνολικά 3.000 άνθρωποι από 182 έθνη. Περιορισμένη ήταν η εκπροσώπηση κρατών διά του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας τους, όπως η Ελλάδα.

2001: Πεθαίνει ο Τζακ Λέμον, 76 ετών, Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με 2 Όσκαρ (1955, 1973), 2 BAFTA ( 1959, 1960), 4 Χρυσές Σφαίρες (1959, 60, 72, 99), με βραβείο Σέσιλ ΝτεΜιλ (1991) και με Τόνι (2000), από καρκίνο (αλησμόνητη η ερμηνεία του στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό»).

2002: Τη διαγραφή χρεών ύψους 8 δισ. δολαρίων 22 φτωχών χωρών αποφασίζουν στη σύνοδό τους στα Βραχώδη Όρη (στο Κανανάσκις) οι ηγέτες του G8 (καλωσορίζουν ως ισότιμο εταίρο τη Ρωσία-η χώρα θα ενταχθεί πλήρως στον οργανισμό ως το 2006-αποφασίζεται επίσης η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Μόσχα, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για τα 10 επόμενα χρόνια). Η Ομάδα των 8, συμφωνεί στην αύξηση κατά 1 δισ. δολάρια της βοήθειας προς τα φτωχότερα κράτη (οι 8 συναντώνται και με ηγέτες της Νιγηρίας, της Αλγερίας, της Νότιας Αφρικής και της Σενεγάλης). Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Πρωτοβουλία για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες» στηρίζεται στην υποχρέωση των πλουσίων χωρών να παρέχουν οικονομική βοήθεια, εμπορικές ευκαιρίες και επίσης, να μεσολαβούν στην επίλυση διενέξεων. Οι Πρόεδροι Μπους και Πούτιν ανακοινώνουν «κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας», ενώ για το Μεσανατολικό, οι Επτά εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση Μπους να απομακρυνθεί από την ηγεσία των Παλαιστινίων ο Γιάσερ Αραφάτ.

2002: Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «Φάντομ» συντρίβεται στην ορεινή περιοχή στο όρος Δίρφη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό.

2002: Το λαϊκό Κοινοβούλιο της Κούβας υιοθετεί ομόφωνα με 559 υπέρ από ισάριθμους παρόντες βουλευτές, συνταγματική αναθεώρηση, βάσει της οποίας ο σοσιαλισμός είναι αμετάκλητος στη χώρα (διασφαλίζεται ότι δε θα επιστρέψει ποτέ ο καπιταλισμός στη χώρα).

2002: Πεθαίνει η Κική Βασιλείου, Ελληνίδα, σύζυγος του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (1902-85). Είχε επιβλέψει την εκτέλεση των κοστουμιών που είχε σχεδιάσει ο σύζυγός της για περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσά τους και για την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη.

2003: Το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο στη Γη δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο ένας Έλληνας επιστήμονας από την Κρήτη. Ο δρ Μιχάλης Ταταράκης πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε δημιουργήσει το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο σε εργαστήριο στη Γη, σε ερευνητικά εργαστήρια στη Μεγάλη Βρετανία.

2004: Πρόεδρος της Λιθουανίας εκλέγεται ο πρώην Πρόεδρος (1998-2003), Βάλντας Αντάμκους, 77, ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τη Δεξιά. Έλαβε το 52,14% των ψήφων, ενώ η αντίπαλος του Καζιμίρα Προυνσκιένε, 61, πρώτη αρχηγός μετα-κομμουνιστικής κυβέρνησης και υποψήφια της Αριστεράς, εξασφάλισε το 47,86% των ψήφων.

2004: Πρόεδρος της Σερβίας εκλέγεται ο μεταρρυθμιστής Μπόρις Τάντιτς με 53,6% ενώ ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς έλαβε το 45,03% των ψήφων.

2005: Ιστορικής σημασίας επίσκεψη στη νήσο Σαϊπάν πραγματοποιεί ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, αποτίοντας φόρο τιμής σε μνημείο των πεσόντων κατά την καθοριστική για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου πολέμου σφοδρή μάχη με τις ΗΠΑ στα μέσα του 1944.

2005: Στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερίας, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης κατακτά το τρίτο χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα και δεύτερο προσωπικό, αφού μετά τα 50 μέτρα ύπτιο, πρώτευσε και στα 100μ. του ίδιου στιλ, με επίδοση 55 δεύτερα 75 εκατοστά. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, με επίδοση 15 λεπτά 24.84 και η Ζωή Δημοσχάκη κατέκτησε το χάλκινο στα 200 μέτρα ελεύθερο, καλύπτοντας την απόσταση σε 2:00.67. Το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 96 κιλών του Μεσογειακού τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης, κατέκτησε ο Γιώργος Κουτσιούμπας. Ο παλαιστής του Ολυμπιακού στον τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε 2-1 (14-3 στα σημεία) από τον Αιγύπτιο Καράμ Ιμπραχίμ και ακολούθησε το παράδειγμα του αδελφού του, Φώντα, που αναδείχθηκε πρώτος στα 120κ. Η Μαρία Παπαδάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι στα 10μ. με επίδοση 483,3.

2005: Πεθαίνει ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης, 87 ετών, Έλληνας σολίστας και συνθέτης, πρωτοπόρος στη διάδοση της κλασικής κιθάρας.

2006: Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα Παγκόσμια Κύπελλα γίνεται ο Ρονάλντο στη Γερμανία, με γκολ στο 5ο λεπτό του αγώνα Βραζιλία-Γκάνα για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χάρη σε αυτό, το «φαινόμενο» έγινε ο πρώτος σκόρερ στα 76 χρόνια ζωής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς έφτασε τα 15, ένα περισσότερο από τον Γκερντ Μίλερ.

2007: Η στρατιωτική αστυνομία στη Βραζιλία εισβάλλει στις φτωχογειτονιές (φαβέλες) του Κομπλέξο ντε Αλεμάου και συγκρούεται με εμπόρους ναρκωτικών, σκοτώνοντας 19 άτομα και τραυματίζοντας πολλά άλλα ακόμη.

2008: Στην Ζιμπάμπουε, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.Επανεκλέγεται με ποσοστό 85% ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές είναι ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έπειτα από την αποχώρηση του Μόργκαν Τσβανγκιράι. Τη βαθιά του λύπη για τη διεξαγωγή των εκλογών εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς δεν ίσχυαν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

2008: Στη Σερβία, εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού λαμβάνει ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς, πρώην Υπουργός Οικονομικών.

2009: Διορίζεται πρωθυπουργός ο Σαάντ αλ-Χαρίρι στο Λίβανο.

2009: Πεθαίνει στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο δημοφιλής ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, με τον θίασο του Ν. Χατζίσκου στον «Ερωτόκριτο». Ήταν ένας γλυκύτατος ηθοποιός δεύτερων ρόλων, παρά την κινηματογραφική εικόνα του κακού, με την οποία ταυτίστηκε. Μερικές από τις ταινίες του είναι: "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" (1955), "Έγκλημα στο Κολωνάκι" (1959) μια αστυνομική ταινία από τις πιο κλασικές του είδους, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, "Μανταλένα" (1960) κοντά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, "Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ" (1962) κοντά στον Θανάση Βέγγο, "Λόλα" (1964), ταινία δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο, λέγοντας την κλασική ατάκα "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη", "Στεφανία (1966) ένα ελληνικό κοινωνικό δράμα με τη Ζωή Λάσκαρη, "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967) ταινία σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Νίκου Φώσκολου, και πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη, Μάνο Κατράκη, "Η νεράιδα και το παλικάρι" (1969) κοντά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά" (1969) πάλι κοντά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, "Υπολοχαγός Νατάσσα" (1970) δραματική κινηματογραφική ταινία του Νίκου Φώσκολου, πάλι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και πολλές άλλες. Συνολικά έχει παίξει σε 50 περίπου ταινίες. Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ηθοποιό Ευαγγελία Σαμιωτάκη και είχαν ένα γιο. [γεν. 3/11/1922].

2010: Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην ιστορία της Γουινέας. Είκοσι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου, ανάμεσά τους πολλοί πρώην πρωθυπουργοί. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

2010: Δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα διενεργείται στην Κιργιζία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 89,65% των πολιτών υπερψήφισαν το νέο Σύνταγμα για την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

2010: Τίθεται σε ισχύ ο νόμος που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην Ισλανδία. Την ίδια ημέρα και συνακόλουθα παντρεύεται τη σύντροφό της η πρωθυπουργός Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ. Πρόκειται για την 9η χώρα στον κόσμο που προβαίνει σε αυτήν την ενέργεια.

2010: Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνουν την δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος με το όνομα Δημοκρατική Αριστερά.

2011: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι (είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης).